Щоб бути здоровими та стрункими потрібно їсти!

Ми перш за все піклуємося саме про Ваше здоров’я, тому кожна наша страва побачила світ за участі нашого консультанта по здоровому та збалансованому харчуванню 

Яни Ільїної –  справжнього професіонала своєї справи!

@fitnes_pp_pohydenie_motivaciya             Тел. 050 130 09 88 

Спосіб приготування страв для здоров'я та стрункості

Багато хто навіть не здогадуються, як важливо вибирати спосіб термообробки продуктів, щоб в результаті зберегти корисні властивості і не додати зайві калорії!

Почну з елементарного прикладу:

Яйце варене – 68 ккал;

Яйце смажене на маслі – 101 ккал.

І так відбувається з кожним продуктом, включаючи овочі. Жиру стає більше => калорійність страви різко злітає вгору! Тому я не смажу котлети, а запікаю їх в духовці, на електрогриль або готую на пару. Більш того, сильно змінюється глікемічний індекс (ГІ) продуктів. Для простоти розуміння візьмемо ГІ КАРТОПЛІ:

Смажений – 95;

Пюре – 90;

Варена – 70;

Запечена в мундирі – 55.

Сирий, природно, ще менше, але сенсу вказувати його немає. Чим вище ГІ продукту, тим сильніше реакція інсуліну, що точно не сприяє балансу ваги, адже інсулін запасає жир. Це відбувається через розщеплення полісахаридів (крохмалю) на молекули ді-і моносахаридів під час термообробки продукту. Розварюється і подрібнює ГІ збільшується! Смажите => взагалі злітає!

Тому раджу:

Сирі овочі і фрукти в пріоритеті, бажано з низьким ГІ. Чи не смажимо, а запікаємо, варимо, тушкуємо, готуємо на багатті, на грилі, на пару. Каші, макарони, картопля, овочі не розварювати, нехай залишаються твердими. Продукти з борошна вищого і першого сортів виключаємо або мінімізуємо.

 І, звичайно ж, ласкаво просимо на наш курс-марафон оздоровлення! 

На якому маслі смажити?

Я, взагалі, противник смаження. Набагато корисніше і простіше запекти в духовці, або злегка припустити на антипригарной сковороді, без будь-яких «шкварчаній» в маслі.

У кожного масла є своя точка димлення – температура, при якій масло димить. Для смаження можуть підійти масла з точкою димленія понад 160, а це: кокосова олія, масло ГХІ (топлене вершкове масло), масло авокадо.

Якщо Ви обрали оливкову олію, то для смаження воно повинно бути рафінованим, а рафіновані олії, в принципі, не можуть бути корисні. А ось оливкова олія першого холодного віджиму (Extra virgin), дуже навіть корисно, але її потрібно  додавати в салати, и в готові теплі або холодні страви. Хоча, ГХІ теж сильно нагрівати не можна. Як тільки поставили сковороду, відразу змастити ТОНКИМ шаром за допомогою спеціального пензлика і відразу починайте готувати. Не потрібно розжарювати сковороду.

Але я, знову ж таки, закликаю не смажити, а запікати (без масла). Або придбати хорошу
сковорідку з антипригарним покриттям